Het energielabel uitgelegd
Wanneer je hebt gekozen voor een energielabel van Moker Energie, ben je verzekerd van een erkend label welke geldig is voor 10 jaar. Je ontvangt van ons, na opname van de woning door één van onze adviseurs, dezelfde werkdag en uiterlijk de volgende werkdag het energielabel. Maar wat ontvang je dan precies?
Je krijgt per mail een VABI rapport en een energielabel toegestuurd. Het energielabel voor woning geeft met de klassen A++++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig jouw huis is. In het energielabel staat nog informatie die je goed kunt gebruiken om je woning te verbeteren.
Allereerst vind je bovenaan het energielabel de letter van jouw woning. In dit geval een B. Bij het berekenen hiervan kijkt de energieadviseur naar de energieprestatie van jouw woning.
Op de eerste pagina van het label is een korte samenvatting te vinden. Dit geeft in het kort aan hoe energiezuinig jouw woning is. In de voorbeeld PDF energielabel vind je een compleet (voorbeeld) energielabel.
Wat kun je op het label vinden:
- Isolatie
Scoort jouw woning al een ++ op alle onderdelen? Start met het isoleren van de onderdelen welke nog een min scoren. Hier valt een hoop winst te behalen! - Installaties
Welke installaties gebruik je voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling?
Heb jij een installatie voor verwarming en warm water waarmee je geen aardgas gebruikt, bijv. een warmtepomp? Dan zie je dat terug onder nummer 7, 8 en 9 en hoef je jouw woning op dat punt niet te verbeteren. Heb je nog wel installaties op aardgas? Die kun je beter vervangen door een installatie op hernieuwbare energie. Heb jij een installatie voor verwarming en warm water waarmee je geen aardgas gebruikt, bijv. een warmtepomp? Dan zie je dat terug onder nummer 7, 8 en 9 en hoef je jouw woning op dat punt niet te verbeteren. Heb je nog wel installaties op aardgas? Die kun je beter vervangen door een installatie op hernieuwbare energie.
Heb jij een installatie voor verwarming en warm water waarmee je geen aardgas gebruikt, bijv. een warmtepomp? Dan zie je dat terug onder nummer 7, 8 en 9 en hoef je jouw woning op dat punt niet te verbeteren. Heb je nog wel installaties op aardgas? Die kun je beter vervangen door een installatie op hernieuwbare energie. - Aardgasaansluiting
Hier lees je of voor de verwarming van jouw woning nog gebruik wordt gemaakt van een aardgasaansluiting. - Warmtebehoefte wintermaanden
Hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig is om het ’s winters warm te krijgen en houden. Hoe dit bij jouw woning zit, lees je hier. - Risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden
Met buitenzonwering en betere dakisolatie houd je je woning in de zomer lekker koel. - Aandeel hernieuwbare energie
Het aandeel hernieuwbare energie dat u benut voor uw woning. Hernieuwbare energie is afkomstig uit zon, biomassa, buitenlucht en bodem. Zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en biomassaketels vergroten het aandeel hernieuwbare energie. - Over de woning en opnamedetails
Onderaan de eerste pagina van jouw energielabel vind je details over jouw woning en over de energieadviseur die het energielabel heeft geregistreerd.
In de Vabi rapportage vind je alle gegevens over de woning welke onze adviseurs hebben ingevoerd in het systeem per gevel. Zo kun je, mocht je dit willen, altijd nog doornemen hoe onze adviseur tot een bepaald energielabel is gekomen.
Toch nog iets niet helemaal duidelijk? Onze backoffice en adviseurs zijn elke dag bereikbaar per mail, telefoon of Whatsapp om vragen te beantwoorden.